Pekka Halonen - Tuusulan mestari

Pekka Halonen, Syksyinen raita 1907, Ateneumin kokoelma.22.1.-12.5.2013

Tuusulan kunta täyttää tänä vuonna 370 vuotta. Halosenniemi juhlistaa vuotta "Pekka Halonen - Tuusulan mestari" -näyttelyllä, jossa on esillä taiteilijan tunnettuja teoksia vuosien varrelta. Mukana on myös Halosenniemessä ensi kertaa esillä olevia "klassikkoteoksia", kuten muun muassa Tuusulassa maalattu Syksyinen raita Ateneumin kokoelmasta.

Pekka Halonen (1865-1933) on yksi Tuusulan maineikkaista taiteilijoista. Hän kuuluu maamme kultakauden taiteilijoiden kärkijoukkoon. Tuusulaan Halonen asettui 1800-luvun lopulla. Silloin Rantatielle syntyi Suomen historiassa vertaansa vailla oleva taiteilijayhteisö, joka herätti jo omana aikanaan kiinnostusta lehdistössä ja matkailijoissa.

Tuusulassa Pekka Halonen pystyi keskittymään täysin taiteen tekemiseen. Hän oli nostamassa kansallistuntoamme maalauksillaan, joiden aiheita hän ammensi Suomen kansasta ja luonnosta. Tuusulassa maalattuja teoksia on esitelty yleisölle aina Pariisin maailmannäyttelyä myöten vuonna 1900. Omalta kotiniemeltään Halonen ammensi aiheita vuosi toisensa jälkeen. Suomalaisen maiseman kuvaajana Halonen on muodostunut klassikoksi - parhaiten hänen taide tunnetaan talvisista näkymistä. Suomalaisuus on liitetty Halosen taiteilijakuvaan yksimielisemmin kuin keneenkään muuhun taidemaalariin.

"Syksyinen raita" on esimerkki tutusta, Halosella usein toistuvasta aiheesta - Tuusulanjärven rantaviivasta. Tässä Halosenniemessä maalatussa mestariteoksessa puun hennot, lehdettömät oksat ovat haarautuneet verkostoksi taivasta vasten. Koivujen ja katajien takaa heijastuu osin jääriitteessä oleva järvi ja sen takana vastaranta. Maalauksessa on syksyisen kuulas, rauhallisuutta kuvastava tunnelma.

Pekka Halonen on maisemissaan pyrkinyt kuvaamaan luonnon hänessä herättämiä tunnelmia. Luontonäkymät sään ja vuodenaikojen vaihteluineen tarjosivat Haloselle mahdollisuuden omien sisäisten tunnelmakuvien ilmaisemiseen. Mestarin omia sanoja lainaten: "Taide ei ole ulkonaisen silmän varassa, vaan sisäisen näkemyksen. Katsokaapas tuota lahdelmaa! Aamulla esiintyy se minulle toisenlaisena kuin päivällä tai illalla riippuen valaistuksesta. Kun olen jättänyt sen keväällä ja saavun syksyllä, näen sen aivan uutena ja herättää se minussa kokonaan toiset aiheet taideluomiin."

 

Halosenniemi, Tuusulan taidemuseo
Teksti  tutkija Johanna Rinta-aho

Tuusula 370 logo