Taide elää

Risto Suomi, Nimetön, 1993, Aune Laaksosen Taidesäätiö12.9.2017-28.1.2018
Poimintoja Tuusulan kunnan taidekokoelmista sekä Pekka Halosen seuran, Martta Wendelinin Seuran, Aune Laaksosen Taidesäätiön, Amerin Kulttuurisäätiön ja L-G Nordströmin säätiön talletuskokoelmista. Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 13.

Halosenniemen syksyn Taide elää -näyttelyssä on esillä jotain uutta, vanhaa ja "vähän lainattua" taidetta. Pekka Halosen maalausten kanssa uusia ajatuksia herättävää vuoropuhelua käyvät monien tunnettujen taiteilijoiden teokset yli sadan vuoden ajalta. Esillä on lähes sata teosta Tuusulan kunnan monipuolisista taidekokoelmista sekä Pekka Halosen seuran, Martta Wendelinin Seuran, Aune Laaksosen Taidesäätiön, Amerin Kulttuurisäätiön ja L-G Nordströmin säätiön laadukkaista talletuskokoelmista. Lisäksi esillä on vielä pitkäaikaisia talletuksia yksityiskokoelmista.

Tuusulassa on vahva musiikin, kuvataiteen ja kirjallisuuden traditio, mikä jatkaa Tuusulanjärven maineikkaan taiteilijayhteisön yli sadan vuoden takaista kulttuuriperintöä. Täällä vaikuttavat edelleen valtakunnallisesti tunnustetut kirjailijat, muusikot ja kuvataiteilijat muiden aktiivisten kulttuuritoimijoiden kanssa. Tuusulan taidemuseolla on merkittävä rooli taiteen esittämisessä, tutkimisessa ja tallentamisessa. Näyttely tarjoaa nyt oivan katsauksen korkeatasoisiin taidekokoelmiin, jotka koostuvat pääosin kotimaisesta maalaustaiteesta, veistoksista sekä grafiikasta ja kuvitustaiteesta.

Talon isännän, Pekka Halosen taide on näyttelyssä pääosassa. Luonnonlyyrikkona tunnetun Halosen maisemamaalauksista kuvastuu luonnonrakkaus. Nähtävillä on nyt viimeisimpiä uutuushankintoja, lahjoituksia ja talletuksia, kuten Pekka Halosen teokset Maija ja Yrjö (n. 1898), Metsästäjä (1913), Lapset rannalla (1914), Eero Järnefeltin maalaama muotokuva Kellokosken patruunasta C. F. Carlanderista sekä Martta Wendelin Seuran viimeisin hankinta Martta Wendelinin öljymaalaus Hedelmäasetelma (1920-30-luku).

Näyttelyssä voi vertailla eri maalaustapoja teemoittain kuten esimerkiksi tunnelmia kuun tai auringonvalossa, Pekka Halosen, Marc Chagallin, Rudolf Koivun tai Risto Suomen kuvaamana. Monimuotoisia asetelmia ovat puolestaan kuvanneet Martta Wendelin, Pentti Kaskipuro, Rafael Wardi sekä Juha Ojansivu. Nyt on harvinainen tilaisuus nähdä 1900-luvun taiteen kirjoa Halosenniemen taiteilijakodissa. Yleisöopastus näyttelystä kuullaan sunnuntaisin klo 13.

Näyttelyn oheisohjelmaa:

Taiteen Tuusula museokokoelmien valossa - Halosenniemen juhlavuoden luentosarja
to 14.9. klo 18
vt. kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Jaana Koskenranta ja taidehistorioitsija Juha Ilvas

Pekka Halosen syntymäpäivä
la 23.9. klo 12-17
Avoimet ovet. Kahvitarjoilua. Yleisöopastus Pekka Halosesta ja näyttelystä klo 13.

Suomalaisen identiteetin rakentajat - Pekka Halonen, Jean Sibelius ja Alvar Cawen - Halosenniemen juhlavuoden luentosarja
to 28.9. klo 18
FT Anna-Maria von Bonsdorff, Kansallisgalleria.

Itsenäistyneen Suomen taidetta 1950-luvulle - Halosenniemen juhlavuoden luentosarja
to 26.10. klo 18
FT Riitta Ojanperä, Kansallisgalleria.

Keskustellaan taiteesta -opastus
ti 7.11. klo 13 ja to 9.11. klo 18
museolehtori Aino Malminen

Kirjailija Antti Halosen radiokuunnelmia vanhan ajan malliin Tuusulan taiteilijayhteisöstä
la 25.11. klo 13
Esittely Antti Halosesta.

Halosenniemen joulutarinoita
la 9.12. klo 13
Opastus lapsille ja aikuisille


HALOSENNIEMI
Tuusulan taidemuseo
Rantatie, Tuusula
p. 09 8718 3466, 09 8718 3465
www.halosenniemi.fi
www.facebook.com/halosenniemi

Avoinna
12.9.-10.12. ti-su klo 12-17

Pääsymaksut
8/6/2 €. Museokortti-museo.