Poimintoja WSOY:n kirjallisuussäätiön kokoelmasta -luento Halosenniemessä

21.09.2018

Rut Bryk ja Tapio Wirkkala, Kahvipöydässä 1947, WSOY:n Kirjallisuussaatiö. Kuva Katri LehtolaHalosenniemen "Sanoinkuvaamatonta! – WSOY 140 vuotta" näyttely esittelee WSOY:n kirjallisuussäätiön kokoelmaan kuuluvia Suomen merkittävimpien taiteilijoiden teoksia kirjailijoista, taiteilijoista sekä muista kulttuuripersoonista. Keskiviikkona 26.9. klo 18 kuullaan taidehistorioitsija FT Hanne Selkokari kertomana taidekokoelman keräilijästä eli kustannusjohtaja Yrjö A. Jäntistä sekä yleisesti kokoelman erityisyydestä, painotuksista muotokuviin, kuvituksiin ja veistoksiin. Lisäksi hän valottaa muutamien näyttelyssä esillä olevien teosten hankintahistoriaa sekä kuinka kokoelmaa on esitetty.

– Huomion arvoista on, että Halosenniemen näyttely on oikeastaan vasta kolmas kokoelmaa esittelevä näyttely Taidehallin 1943 ja Helsingin kaupungin taidemuseon 1978 näyttelyjen jälkeen, Hanne Selkokari kertoo ja jatkaa, Tuusulanjärven taiteilijayhteisö liittyy oleellisesti ja moninaisesti WSOY:n kirjailijoihin ja teoksia tehneisiin kuvataiteilijoihin.

Nykyisin Ainolan museonjohtajana toimiva Hanne Selkokari työskenteli vuosina 2012–2016 WSOY:n kirjallisuussäätiössä intendenttinä huolehtien taidekokoelmasta. Hän on tutkinut kokoelmaa, tuottanut kokoelmalle kotisivut www.wsoy-kirjallisuussaatio.fi/taidekokoelma ja osallistunut hankintojen tekemiseen.

Halosenniemen "Sanoinkuvaamatonta! – WSOY 140 vuotta" -näyttelyssä on esillä muun muassa Pekka Halosen, Akseli Gallen-Kallelan, Venny Soldan-Brofeldtin, Wäinö Aaltosen, Väinö Kunnaksen, Jani Leinosen, Essi Renvallin ja Marjatta Tapiolan teoksia. Näyttely on esillä 9.12.asti ja se on toteutettu yhteistyössä WSOY:n kirjallisuussäätiön kanssa.

Sisäänpääsy museolipun hinnalla 8/6/2 € tai Museokortilla. Tilaisuus on Halosenniemen ateljeessa, johon mahtuu 55 henkilöä.

Halosenniemi
Tuusulan taidemuseo
Halosenniementie 4–6 (Rantatie), Tuusula
p. 09 8718 3466
www.halosenniemi.fi
www.facebook.com/halosenniemi
www.instagram.com/halosenniemi

Avoinna
8.9.–9.12. ti–su klo 12–17

Pääsymaksut
aikuiset 8 €
eläkeläiset, opiskelijat 6 €
lapset (7–17 v.) 2 €
Museokortti-museo.

 

Takaisin