Haloset valtaavat Halosenniemen

07.05.2018

Pekka Halonen, Näköala Väisälänmäeltä 1918, HAM, Aune ja Elias Laaksosen kokoelma. Kuva Hanna RikkonenHalosenniemen kesänäyttelyssä on mukana Halosten laajasta taiteilijasuvusta viisi taiteilijaa: veljekset Pekka, Antti ja Heikki sekä heidän serkkunsa, veljekset Eemil ja Arttu. He kaikki olivat Suomen taiteilijoiden eturivissä 1800-luvun lopulta lähtien. Pitkin kesää Halosenniemessä järjestetään monenlaista oheisohjelmaa.

Talonpojista taiteilijoiksi -näyttelyssä on esillä maalaustaidetta, kuvanveistoa, musiikkia ja taidevalantaa. Halosten taideilmaisulle on yhteistä vankka suomalaisuuden leima ja kansallisen kuvaston rakentaminen. Kansankuvauksen ja suomalaisen maiseman tulkinnassa on talonpoikaisjuurien myötä omakohtaista aitoutta – ihmiset kuvataan todellisiksi kansanihmisiksi ja maisemista voi aistia maanviljelijän kunnioittavan ja tasapainoisen suhteen elinympäristöön sekä syvän luonnonrakkauden.

Pekka Halonen, Kanteleensoittaja 1892, Kansallisgalleria. Kuva ToimituskuvaHalosten taiteilijavesat kasvoivat samassa pihapiirissä – Linnansalmen tilalla Pohjois-Savossa Lapinlahdella – vaatimattomissa olosuhteissa. Haloset tunnettiin hyvin edistysmielisinä, käsistään taitavina ja musikaalisina. Tiennäyttäjänä ja muiden rohkaisijana taiteen tielle oli Pekka Halonen. Hän aloitti opinnot Helsingissä Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuonna 1886 ja jatkoi opintoja myöhemmin vielä Pariisissa ja Italiassa. Taitelijana Pekka Halonen menestyi hyvin ja pystyi myöhemmin auttamaan niin veljiään kuin serkkujaankin heidän uransa alkutaipaleella ohjaten heitä oppiin muun muassa taiteilijatovereilleen.

Haloset olivat tiiviissä yhteydessä toisiinsa ja auttoivat toisiaan eri tavoin. Suurin ja vaikuttavin yhteistyö, johon kaikki näyttelyn taiteilijat ovat omalla tavallaan osallistuneet, on itse näyttelypaikka, Halosenniemen upea taiteilijahuvila. Talonpojista taiteilijoiksi -näyttelyssä tuodaan esille Halosten taiteellista tuotantoa – maalauksia, veistoksia ja luonnoksia. Esillä on tunnettuja maalauksia kuten Pekka Halosen Kanteleensoittaja (1892) ja Viulunsoittaja (1900), Antti Halosen Katajia (1910-luku) sekä Eemil Halosen veistos Impi leikkaa hiuksiaan Väinämöisen kanteleen kieliksi (1901).

Halosenniemen uuninsuuluukku, tekijä Arttu Halonen. Kuva Tarja KärkkäinenLuentoja, konsertteja ja erikoisopastuksia

Näyttelyn aikana Halosenniemessä on monenlaisia tapahtumia. Eemil Halosen tiestä kuvanveistäjäksi tulee 17.5. kertomaan Lapinlahden taidemuseon tutkija Jaana Luttinen. Teemaopastuksia näyttelyn taiteilijoista kuullaan 24.5. ja 31.5. Ensimmäisen illan teemana on Pekka ja Heikki Halonen ja jälkimmäisen aiheena serkukset Antti ja Arttu Halonen. Heinäkuussa kuullaan kesäinen konsertti Oskar Merikannon tuotannosta ja Eino Leinon päivää vietetään perinteisen puutarhakonsertin merkeissä. Myös Maija-draamaopastuksia järjestetään kesällä ja niistä ensimmäinen esitetään kansainvälisenä museopäivänä 18.5.

Talonpojista taiteilijoiksi
– Pekka, Antti, Eemil, Heikki ja Arttu Halonen
2.5.–2.9.2018

HALOSENNIEMI
Tuusulan taidemuseo
Rantatie, Tuusula
p. 09 8718 3466, 09 8718 3465
www.halosenniemi.fi
www.facebook.com/halosenniemi
www.instagram.com/halosenniemi
Avoinna
1.5.–3.9. ti–su klo 11–18
Pääsymaksut
aikuiset 8 €
eläkeläiset, opiskelijat 6 €
lapset (7–17 v.) 2 €
Museokortti-museo

Halosenniemen tapahtumia kesällä

Taiteilijan tielle – Eemil Halonen
to 17.5. klo 18
Lapinlahden taidemuseon tutkija Jaana Luttinen taustoittaa kultakauden kuvanveiston kärkinimiin kuuluneen Eemil Halosen elämää ja taidetta.
Museon pääsymaksu 8/6/2 €, Museokortti

Museopäivä
pe 18.5. klo 11–18
Vapaa pääsy.
klo 15 Maija – Rakkaudesta Halosenniemeen, draamaopastus Marika Sampio-Utriainen.

Isoveli ja pikkuveli – Pekka ja Heikki Halonen
to 24.5. klo 18
Pekka Halonen oli ensimmäinen taidetta opiskelemaan lähtenyt Halonen. Pikkuveljeään Heikkiä hän rohkaisi ja tuki myös taloudellisesti opintojen ja taiteilijanuran alussa. Veljeksistä kertoo museoassistentti Emmi Kaartinen.
Museon pääsymaksu 8/6/2 €, Museokortti

Serkukset Antti ja Arttu Halonen
to 31.5. klo 18
Antti Halonen oli taidemaalari veljensä Pekan tavoin, mutta myös rakennusmestari. Arttu-serkku oli kuvanveistäjä ja maamme ensimmäinen ammatillinen taidevalaja. Heidän merkitys Halosenniemen taiteilijakodin valmistumiseen oli merkittävää. Heidät esittelee museovirkailija FM Heidi Koponen. Museon pääsymaksu 8/6/2 €, Museokortti

Kesäillan konsertti Halosenniemessä
ti 3.7. klo 18
Oskar Merikannon syntymästä tulee kesällä kuluneeksi 150 vuotta. Hänen sävellyksiään esittää jousikvartetti á la Saarikoski laulusolistinaan Juha Hostikka. Jousikvartetissa soittavat Mauri Saarikoski ja Leena Tuomisto-Saarikoski, viulu, Heidi Ketola, alttoviulu ja Katariina Saarikoski, sello.
Liput 15 €, ennakkovaraus: www.lyyti.in/kesaillankonsertti2018

"Näin unta kesästä kerran" – Eino Leinon päivän konsertti
pe 6.7. klo 15
Eino Leinon runoihin tehtyjä sävellyksiä laulavat ja laulattavat Halosenniemen puutarhassa tuttuun tapaan sopraano Taina Piira ja pianisti Janne Hovi. Tule kuuntelemaan ja laulamaan mukana! Vapaa pääsy.

Maija – Rakkaudesta Halosenniemeen
la 21.7., ke 25.7., to 16.8., ke 22.8. klo 15
Draamaopastus Marika Sampio-Utriainen.
Museon pääsymaksu 8/6/2 €, Museokortti

Takaisin