Taiteilijakodit Halosenniemi, Tarvaspää ja Ainola Matkamessuilla 16.-18.1. osastolla 6n94

15.01.2015

AIKA POJAT! - SIBELIUS, HALONEN, GALLÉN 150 VUOTTA 

Tuusula_Matka2015_osasto_wwwVuosi 1865 oli Suomen taiteelle hyvä vuosi. Silloin syntyivät taidemaalarit Akseli Gallen-Kallela ja Pekka Halonen sekä säveltäjä Jean Sibelius. Vuonna 2015 näiden kolmen kultakauden taiteilijan 150-vuotisjuhlaa vietetään Tuusulassa monin tavoin ja monin aistein. Jean Sibeliukselle ja Pekka Haloselle Tuusulanjärven alue oli itse valittu kotiseutu, joka antoi heille mahdollisuuden työrauhaan, mutta myös hyvään naapuruuteen ja sen mukanaan tuomaan yhteisöllisyyteen. Matkamessuilla taiteilijakodit Halosenniemi, Tarvaspää ja Ainola ovat esillä yhteisellä messuosastolla. 

Halosenniemi tarjoaa parastaan

Pekka Halosen vuonna 1902 valmistuneessa ateljeekoti Halosenniemessä juhlavuoden taidenäyttelyt valottavat kultakauden mestareiden työtä ja aikakautta monelta suunnalta. Alkuvuoden syntymäpäiväsankari Akseli Gallen-Kallela on Pekka Halosen vieraana näyttelyssä "Terve mieheen!". Näyttely kertoo taiteilijatovereiden ystävyydestä ja yhteisistä tavoitteista taiteen kentällä. Näyttelyyn liittyy mielenkiintoinen luentosarja, joka vie kuulijansa Kalevalan kuvittamiseen, Kultakauden muusien elämänvaiheisiin ja taiteilijoiden ystävyyteen.

Halosenniemen kesänäyttely "Luonnon lyyrikko" nostaa esille Pekka Halosen ja hänen kauniin ja syvän luontosuhteensa. Halonen on meille useimmille lumisten maisemien mestari ja runollisten luonnontunnelmien tulkki. Tämä näyttely varmaankin silittää sielua!

Kesällä Halosenniemessä tapahtuu vaikka mitä. Osa näyttelyn tauluista alkaa elää, kun teatteriryhmä Dramat pohtii, mitä niissä tapahtuu tai voisi tapahtua. Halosenniemessä usein nähty vieras, Pekan ja Maijan hyvä ystävä Eino Leino, on tietenkin pääosassa runon ja suven päivänä. Silloin juhlitaan Halosten puutarhassa musiikin ja yhteislaulujen merkeissä.

Syksyllä Halosenniemessä on esillä näyttely "Sointuja siveltimellä". Kultakauden taiteilijoille musiikki oli tärkeä inspiraation lähde ja osa elämää. Esillä on musiikkiaiheisia maalauksia kanteleensoitosta aina sävelten siivittäminä maalattuihin luontoaiheisiin - metsien huminaan ja koskien kuohuntaan.

Yhteislipulla toverusten taiteilijakoteihin

Yhteinen merkkivuosi antaa mahdollisuuden vierailla toverusten ateljeekodeis-sa Tarvaspäässä, Halosenniemessä ja Ainolassa ja syventää näkökulmaa vielä Järvenpään taidemuseon Aino Sibeliusta käsitelevässä näyttelyssä. Museokäyntejä varten on suunniteltu yhteislippu, jolla pääsee juhlavuoden aikana kerran jokaiseen neljään museoon. Ystävät 150 vuotta -yhteislippu Halosenniemeen, Ainolaan, Järvenpään taidemuseoon ja Gallen-Kallelan Museoon www.ystavat150.fi

SHG-logo sahkoinen kaytto rgb 72dbiTuusula toivottaa kaikki tervetulleiksi juhlimaan kansamme kultakauden mestareita!
Tuusulan Rantatien seutu tarjoaa juhlavuoden aikana monipuolisen kattauksen taidetta ja kulttuuria.

Tarkemmat tiedot Tuusulan tapahtumista www.tuusula.fi/SHG150

Halosenniemen kotisivut www.halosenniemi.fi

Taiteiljakodit Halosenniemi, Tarvaspää ja Ainola Matkamessuilla 16.-18.1. osastolla 6n94 www.matkamessut.fi

Takaisin