Symposion-näytelmä suorana lähetyksenä Halosenniemestä palvelutaloihin

06.04.2016

Tuusulan rantatien mestarit kohtaavat verkossa vanhuksia
- tilalähtöisyys, saavutettavuus, yleisötyö ja teatterikerronta lyövät kättä

Taiteilijamestarit Jean Sibelius, Axel Gallén ja Pekka Halonen kokoontuvat sunnuntaina 10.4.2016 Tuusulan Rantatielle ihmettelemään maailman menoa. Kokoontumista voi seurata niin teatteriyleisö paikan päällä kuin neljän palvelutalon asukkaatkin Tuusulassa ja Keravalla. Kyseessä on Heikki Lundin käsikirjoittama Keski-Uudenmaan teatterin Symposion-näytelmä - tarina taiteilijoiden tiestä ja aikalaisuudesta. Esityspaikkana on taiteilijakoti Halosenniemi Tuusulassa, mikä saa katsojakokemuksen kutkuttelevan autenttiseksi.

Tulevan sunnuntain näytös nostaa kuitenkin katsojakokemuksen mahdollisuuksia tilalähtöisyyden lisäksi vielä uudelle tasolle. Esitys vierailee livestreamin kautta suorana lähetyksenä neljässä palvelutalossa Keravan ja Tuusulan alueilla. Livestreamaukseen osallistuu joissakin palvelutaloissa asukkaiden lisäksi myös heidän omaisiaan.

"Kaikilla ei ole mahdollisuutta päästä museoihin tai teatteriin. Haluamme tarjota siihen mahdollisuuden useammille", toteaa projektipäällikkö Metsälintu Pahkin. Hän vetää Keski-Uudenmaan teatterissa Culture on the Move - CUMO -hanketta, jossa kokeillaan erilaisia välineitä lisätä taiteen saavutettavuutta.

"Kokeilimme palvelutalojen kanssa tehtävää streamausyhteistyötä ensimmäisen kerran jo viime syksynä. Tällaiselle toiminnalle on selkeästi kysyntää ja vastaanotto palvelutaloissa on ollut erittäin hyvää. Viemme taidetta monipuolisten mahdollisuuksien äärelle", sanoo Pahkin.

CUMO-hankkeessa on tutkittu sitä, miten taidekokemus voidaan saavuttaa myös verkon välityksellä. "Emme halua tehdä elokuvaa tai esitystallennetta, vaan kokemuksen teatterissa olosta. Sen vuoksi palvelutaloissa on mukana teatteri-ilmaisun ohjaajia, jotka purkavat kokemusta näytelmän hengessä yleisön kanssa ennen ja jälkeen streamauksen. Tässä esityksessä kättä lyövät tilalähtöisyys, saavutettavuus, yleisötyö ja perinteinen teatterin kerronta", pohtii Pahkin. Taidekokemuksen säilyttämiseksi streamaukset ovat suoria livestreamauksia. Halosenniemen ja palvelutalojen yleisöt ovat esityksessä samaan aikaan läsnä.

Sunnuntain jälkeen CUMO-hankkeen seuraava suuri ponnistus on Tuusulan uuden kirjastoauton kanssa toteutettava "Kirjastoauton kevät". Siinä eri taidemuotoja jalkautetaan lähemmäs asukkaita, osana kirjastoauton kierroksia. Myös yleisö pääsee itse tuottamaan ohjelmaa autoon.
______________________
Symposion
Halosenniemessä su 10.4.2016 klo 17.00 ja 18.30, Halosenniementie 4-6, Tuusula (lippu.fi)
sekä palvelutaloissa streamattuna 10.4.2016 klo 17.00 (yksityistilaisuuksia)
Rooleissa: Heikki Lund, Jari Hämäläinen, Seppo Halttunen ja Anna-Leena Sipilä
www.kut.fi/cumo

Lisätietoja: Projektipäällikkö Metsälintu Pahkin
p. 040 581 4099 / metsalintu.pahkin@gmail.com
Culture on the Move -hanke

Takaisin