Tervetuloa Halosenniemeen!

Halosenniemi 2021. Kuva Sari Tsokkinen

Taidemaalari Pekka Halosen vuonna 1902 valmistunut kansallisromanttinen ateljeekoti Halosenniemi sijaitsee Tuusulanjärven rannalla. Alkuperäiseen asuunsa entisöity Halosenniemi toimii taidemuseona, joka kertoo Pekka Halosen taiteesta sekä hänen elämäntyöstään ja ystävistään, jotka loivat maineikkaan Tuusulan Rantatien taiteilijayhteisön. Museon erikoisnäyttelyt esittelevät Pekka Halosen taidetta yhdistäen sitä hänen aikalaistensa ja myöhempien aikakausien tuotantoon.

Halosenniemen kokonaisuuteen kuuluu myös Maija ja Pekka Halosen puutarha, jota kunnostettiin ja palautettiin alkuperäisen kaltaiseksi vuosina 2000 ja 2021. Tällä hetkellä puutarha on osittain villi ja siinä näkyy eri puutarhureiden kädenjälki. Taiteilijan luontokäsitystä kunnioittaen koko Halosenniemen alue on lain nojalla rauhoitettu luonnonsuojelualue.
 
Museo on avoinna kesäkaudella ma–su klo 10–17.

Näyttely

Halosenniemi Miljoonamanty

Miljoonamänty – maisemamaalauksia Pekka Haloselta ja aikalaisilta

3.5.–15.9.2024

Halosenniemen näyttely esittelee taidemaalari Pekka Halosen ja aikalaistaiteilijoiden maisemamaalauksia 1890–1930-luvuilta. Teoksia on esillä Halosen lisäksi Akseli Gallen-Kallelalta, Eero Järnefeltiltä, Väinö Blomstedtilta, Antti Favénilta ja Helmi Bieseltä.

Museovierailulle

Halosenniemi on avoinna 
touko–elokuussa ma–su 10–17 ja 
loka–huhtikuussa ti–su klo 12–17
 
Poikkeukset ja tarkennukset aukioloajoissa sekä tiedot pääsymaksuista, opastuksista, museokaupasta ja yhteystiedoista löydät Vierailuinfo-sivulta.

Ajankohtaista

16.7.2024

Maanantaina 22. heinäkuuta vietettävänä Tuusula-päivänä moni tuusulalainen museo avaa ovensa ilmaisen sisäänpääsyn merkeissä.

16.7.2024
16.7.2024

Tuusulan museo avaa Finna-sivun, joka esittelee kootusti museon kokoelmien taideteoksia, valokuvia, kirjeitä, esineitä sekä näiden pohjalta tehtyjä oppimateriaaleja. Uusi sivu löytyy osoitteesta tuusulanmuseo.finna.fi. Samalla museo tuo Finna-hakupalveluun lähes 500 uutta kulttuurihistoriallista valokuvaa Tuusulan lähimenneisyydestä. Finna-sivun julkaisemisella museo juhlistaa Tuusula-viikkoa, joka järjestetään 15.–22.7.

16.7.2024
3.7.2024

Tuu museoon -viikoilla 15.–28.7. Tuusulan pienemmät, paikallishistorialliset museot ovat avoinna laajennetuin aukioloajoin tiistaista sunnuntaihin. Museokohteissa voi tutustua monipuolisiin näyttelyihin ja historiallisiin rakennuksiin. Osassa kohteista järjestetään opastettuja kierroksia.

3.7.2024
27.6.2024

Koe kesän parhaat hetket Uudenmaan maakuntajärven maisemissa! Tuusulanjärvi on suomalaisen kulttuurin kehto. Hyppää vaikka polkupyörän selkään ja tee kesäinen retki Jean Sibeliuksen, Aleksis Kiven, Pekka Halosen, Eero Järnefeltin ja Juhani Ahon asuinseuduilla. Lukuisat museokohteemme ovat avoinna koko kesän.

27.6.2024

Halosenniemen tapahtumakalenteri

Halosenniemi – Pekka Halonen

Taiteilija Pekka Halosen suunnittelema ateljeekoti Halosenniemi valmistui Tuusulanjärven rannalle vuonna 1902. Pekka Halosen henkilöhistoriasta ja Halosenniemestä on luettavissa Ateljeekoti-osiosta.
Logo Tuusulanmuseo blogi

Uniikki paletti – Tuusulan museoblogi

Tuusulan museo nostaa blogissaan esille ajankohtaisia asioita ja tarjoaa kurkistuksia museon arkeen. Blogissa julkaistaan myös muualla julkaistuja artikkeleita.