Museokokoelmat
Monipuoliset museokokoelmat ovat Tuusulan museoiden toiminnan lähtökohta. Tuusulan museo on sekä taidemuseo että kulttuurihistoriallinen museo. Tuusulan taidemuseo vastaa merkittävistä taidekokoelmista sekä Halosenniemen, Erkkolan ja Taidekeskus Kasarmin näyttelytoiminnasta. Kulttuurihistoriallisen osaston vastuulla on Tuusulan historiaan ja kehitykseen liittyvä tutkimus- ja tallennustyö sekä paikallishistorian ja perinteen esittely eri tavoin.
Halosenniemessä on esillä museon kokoelmista Halosenniemen alkuperäistä esineistöä ja materiaalia kuten huonekaluja, esineitä, valokuvia, kirjoja, yms. Vaihtuvissa näyttelyissä on esillä myös Halosenniemen museon taidekokoelman teoksia.
Halosenniemen taidekokoelma
Halosenniemen taidekokoelma on osa Tuusulan taidemuseon kokoelmaa, johon kuuluu lisäksi Modernin taiteen kokoelma, Martta Wendelinin taiteen kokoelma ja kuvitustaiteen kokoelma. Halosenniemen taidekokoelma painottuu Pekka Halosen taiteeseen, sisältäen maalauksia, grafiikkaa ja piirroksia. Kokoelman ydin perustuu Halosenniemen rakennuksen oston yhteydessä vuonna 1949 irtaimiston mukana hankittuihin taideteoksiin, Aune Lindströmin testamenttilahjoitukseen vuonna 1984 sekä Pekka Halosen seura ry:n talletuskokoelmaan. Kokoelma on täydentynyt pitkäaikaistalletuksin ja ostoin.
Tuusulan taidemuseo ja sen eri kokoelmat
Taidekokoelman helmiä ovat
-
Pyhäpäivä uudistalossa (öljy 1894)
-
Kanteleensoittaja ja tyttö (öljy 1895)
-
Kaksoismuotokuva (öljy 1894)
-
Kolme pyhää miestä (akvarelli 1894)
-
Koira ulvoo kuuta (öljy 1899)
-
Tuonelan joella (tempera 1900)
-
Kuutamo (öljy 1913)
-
Leikkiviä lapsia (öljy 1912)
-
Lumisia puita (öljy 1923)
-
Lastenrattaat puutarhassa (öljy 1913)
-
Talvinen järvimaisema (öljy 1927)
-
Mänty lumisateessa (öljy 1928)