Halosten puutarha

Halosenniemen puutarhaa kunnostettiin laajasti 1990-luvun lopulla. Vanha puutarha oli päässyt pahasti villiintymään ja oli hyvää vauhtia umpeutumassa. Koristekasveja tukahduttanut heinä kasvoi niin korkeana, että vain omenapuut olivat selkeästi näkyvissä. Marja- sekä koristepensaat sinnittelivät heinäkasvillisuuden seassa ja voimakaskasvuiset ruusut levittelivät sivuversojaan ympärilleen. Nopeakasvuinen haapa oli myös levinnyt puutarhaan jokaiselta ilmansuunnalta. 

            

Puutarhan kunnostaminen pohjautui maisema-arkkitehti Gretel Hemgårdin tekemään käyttö- ja hoitosuunnitelmaan vuodelta 1990. Tavoitteena oli palauttaa Halosenniemi ympäristöineen sellaiseksi, jota taiteilija Pekka Halonen omana aikanaan kunnioitti ja ihaili.

Alkuperäisen kaltaiseksi kunnostettu Pekka ja Maija Halosen puutarha avattiin yleisölle vuonna 2000. Kunnostuksen yhteydessä alueelle tehtiin yleisöä palvelemaan hiekkapolku, joka kiertää puutarhan ympäri.

Kunnostamisen suunnittelussa apuna Pekka Halosen taideteokset

Pekka Halonen, Tomaatteja Tietoja Halosten alkuperäisestä puutarhasta löytyi mm. haastattelumateriaalista, vanhoista valokuvista, kirjeistä sekä taideteoksista. Pekka Halonen teki useita maalauksia puutarhan kasveista ja näkymistä. Itse puutarhasta on kunnostuksen aikana tullut esiin lukuisia vanhoja koristekasveja ja rikotusta maanpinnasta on jo väliaikaisesti hävinneiden kasvien siemeniä alkanut itää uudelleen. Maakerroksen alta löytyi mm. kaksi tiilikäytävää, jotka perheessä kulkeneen muistitiedon mukaan ovat Pekka Halosen ja Juhani Ahon tekemät. Myös kivireunusteisia kukkapenkkejä on kaivettu maan alta esiin.

Monipuolinen lajisto

Maija Halonen jo 1900-luvun alkupuolella viljeli kasvimaallaan monipuolisesti vihanneksia ja juureksia. Kaalimaalta löytyivät brysselinkaali, parsakaali, kukkakaali, punakaali, keräkaali sekä suippokaali. Kasvilavoissa kasvatettiin tomaattia ja avomaankurkkua. Halosenniemen puutarha ei ole koskaan ollut ns. muotopuutarha, vaan tuonut sadollaan välttämättömän lisän Halosen suuren perheen ruokatalouteen. Kesäisin viljelylavoissa ja kasvimaalla on näytteitä Halosten ajan kasveista. Halosenniemen puutarha

Puutarhan päivitys 2021

Keväällä ja kesällä 2021 Halosenniemen puutarhassa tehtiin laajempia kunnostustöitä. Alueelta kaadettiin jonkin verran puustoa. Hedelmä- ja marjapensaita myös hoitoleikattiin ja perennaistutuksia päivitettiin. 

Tällä hetkellä puutarha on osittain villi ja siinä näkyy eri puutarhureiden kädenjälki. Puutarhan yksi suurimmista tavoitteista on ollut sekä Halosten aikaan, että nykyään, toimia ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tyyssijana. Tunnelma on tärkein.

 20240524 131031  20240607 105250  20240611 170132  20240531 150618  20240524 131137  20240524 131353