Halosten puutarha

Alkuperäisen kaltaiseksi kunnostettu Pekka ja Maija Halosen puutarha avattiin yleisölle vuonna 2000. Kunnostuksen yhteydessä alueelle tehtiin yleisöä palvelemaan hiekkapolku, joka kiertää puutarhan ympäri. Polun varrelta löytyvät opastekyltit, joissa raotetaan historian verhoja.

Puutarhan kunnostaminen

Halosenniemen vanha puutarha oli päässyt pahasti villiintymään ja oli hyvää vauhtia umpeutumassa. Halosenniemen kasvimaaKoristekasveja tukahduttanut heinä kasvoi niin korkeana, että vain omenapuut olivat selkeästi näkyvissä. Marja- sekä koristepensaat sinnittelivät heinäkasvillisuuden seassa ja voimakaskasvuiset ruusut levittelivät sivuversojaan ympärilleen. Nopeakasvuinen haapa oli myös levinnyt puutarhaan jokaiselta ilmansuunnalta. 

Puutarhan kunnostaminen pohjautuu maisema-arkkitehti Gretel Hemgårdin tekemään käyttö- ja hoitosuunnitelmaan (1990). Tavoitteena oli palauttaa Halosenniemi ympäristöineen sellaiseksi, jota taiteilija Pekka Halonen omana aikanaan kunnioitti ja ihaili.

Pekka Halonen, Tomaatteja Kunnostamisen suunnittelussa apuna Pekka Halosen taideteokset

Tietoja Halosten alkuperäisestä puutarhasta löytyi mm. haastattelumateriaalista, vanhoista valokuvista, kirjeistä sekä taideteoksista. Pekka Halonen teki useita maalauksia puutarhan kasveista ja näkymistä. Itse puutarhasta on kunnostuksen aikana tullut esiin lukuisia vanhoja koristekasveja ja rikotusta maanpinnasta on jo väliaikaisesti hävinneiden kasvien siemeniä alkanut itää uudelleen. Maakerroksen alta löytyi mm. kaksi tiilikäytävää, jotka perheessä kulkeneen muistitiedon mukaan ovat Pekka Halosen ja Juhani Ahon tekemät. Myös kivireunusteisia kukkapenkkejä on kaivettu maan alta esiin.

Monipuolinen lajisto

Kasvimaalle on kylvetty monipuolinen valikoima vihanneksia ja juureksia, joita Maija Halonen jo 1900-luvun alkupuolella viljeli kasvimaallaan. Kaalimaalta löytyvät brysselinkaali, parsakaali, kukkakaali, punakaali, keräkaali sekä suippokaali. Kasvilavoissa kasvaa tomaattia ja avomaankurkkua.

Halosenniemen puutarha