Luonnonlyyrikko - Pekka Halonen 150 vuotta

Pekka Halonen, Talvipäivä metsässä 1923Halosenniemen kesänäyttelyssä esitellään 150-vuotisjuhlavuottaan viettävän Pekka Halosen (1865-1933) upeita, lyyrisiä maisemamaalauksia. Suomen kultakauden keskeinen taiteilija on tunnettu ennen kaikkea suomalaisen luonnon kuvaajana. Maisemissaan Halonen tavoittelee kauneutta, tasapainoa ja rauhallista tyyneyttä. "Rauhan ja sopusoinnun etsiminen taiteesta on tullut niin sanoakseni osaksi uskontoani". Halosen kylmien, hiljaisten ja lumen täyttämien talvikuvausten tunnelma on tuttu jokaiselle pohjolan luonnossa liikkuneelle.

Taiteen suuri sunnuntai

Pekka Haloselle luonto toimi tärkeänä inspiraation lähteenä läpi koko hänen taiteellisen uransa. Suomalaisen luonnon ylevä kuvaaminen oli kansallisromanttisten aatteiden virratessa yleistä, mutta Halosen luontosuhde oli muihin kultakauden taiteilijoihin verrattuna poikkeuksellinen. Luonto edusti hänelle jotain ikuista ja pyhää - pysyvyyttä muuttuvassa maailmassa - ja oli hänen taiteessaan aina vahvasti läsnä.

Pekka Halonen, Syysmaisema Kivejärveltä 1895, Svenska HandelsgilletRunoilija Eino Leino kirjoitti vuonna 1907 Pekka Halosen näyttelyn yhteydessä: "ettei Suomen luonnolla nytkään liene ketään hartaampaa, herkempää ja taitavampaa tulkkia kuin Pekka Halonen. Olkoon kysymys talvesta tahi kesästä, metsästä, järvestä, kaatuneesta puunrungosta tahi kalliosta, kaikelle osaa hän antaa eräänlaisen suuruuden leiman." Leinon mukaan Halosen taulujen rauhallisessa ja hartaassa tunnelmassa on "henkäys taiteen suurta sunnuntaita".

Luonnon kiertokulku ja muodonmuutos vuoden- tai vuorokaudenaikojen mukaan kiehtoivat Halosta. Halosenniemi, vuonna 1902 valmistunut taiteilijakoti Tuusulanjärven rannalla, tarjosi taiteilijalle aitiopaikan vuodenaikojen seuraamiseen. Erityisesti järvi päätyi monen maalauksen aiheeksi. Kevättalvi ja järven pinnalla sulava jää olivat usein toistuva teema, samoin kuin rantakalliot ja rannan tuntumassa kasvavat puut. Halonen näki lumisissa puissa ja metsässä luonnon kaunista ornamentiikkaa, jonka pyrki vangitsemaan teoksiinsa. Halonen kuvasi maalauksissaan luontoa usein läheltä, metsän keskeltä tai järven poukamasta, mikä ei ollut tyypillistä ajan maisemataiteelle. Tämä tuo esiin hänen henkilökohtaisen ja läheisen yhteytensä luontoon. Jo aikalaiskritiikeissä häntä kutsuttiin muun muassa "luonnon runoilijaksi".

Harvoin nähtyjä teoksia keräilijän kokoelmasta

Luonnonlyyrikko-juhlanäyttelyssä esitellään Pekka Halosen rakastettuja luontoaiheisia maalauksia ja klassikkoteoksia. Oman hienon kokonaisuutensa näyttelyyn tuo myös Pekka Halosen taiteen intohimoisen keräilijän kokoelma. Usean vuosikymmenen ajan hioutuneessa yksityiskokoelmassa on upeita luonnontulkintoja vuodesta 1889 lähtien aina 1930-luvulle. Osa kokoelman teoksista on suurelle yleisölle täysin uusia ja mahdollisuus nähdä kokoelma näin eheänä ja laajassa mittakaavassa on ainutlaatuinen.

SateenvarjojenLeikki_kuvaTKarkkainenSateenvarjojen leikki koristaa kesän Halosenniemen puutarhaa

Halosenniemen puutarhaan, puiden ja istutusten väliin on rakennettu värikkäistä kierrätyssateenvarjoista yhteisötaideteos. Teos loistaa Halosen Pekan paletin väreissä. Kuvataiteilija Tero Annanolli on rakentanut sateenvarjoista haapojen väliin viritetyn katoksen, joka täydentyy kesän aikana yleisölle suunnatuissa työpajoissa. Led-valoilla valaistu taideteos luo kesäyön hämyyn ja syksyn pimeyteen puutarhamaista tunnelmaa.

Luonnonlyyrikko - Pekka Halonen 150 vuotta
2.6.-30.8.2015

Sateenvarjojen leikki
2.6.-31.8.2015
Halosenniemen puutarha

HALOSENNIEMI
Tuusulan taidemuseo, Rantatie, Tuusula
p. 09 8718 3466, 09 8718 3465
www.halosenniemi.fi
www.facebook.com/halosenniemi
Avoinna
1.5.-30.8. ti-su 11-18
Pääsymaksut: aikuiset 6 € / eläkeläiset, opiskelijat 5 € /lapset (12-18 v.) 2 €.