Kesän taikaa - Pekka Halosen ja aikalaisten taidetta

3.5.-4.9.2016

Pekka Halonen, Lapset rannalla, 1914. Kuva Olli Poijärvi, Consart Oy.Halosenniemen kesänäyttelyssä kesä kukoistaa myös talon seinien sisäpuolella. Pohjoisen lyhyt kesä on tallentunut kultakauden taiteilijoiden teoksiin monin eri tavoin. Taiteilijat ovat tehneet upeiden kesäisten maisemien ohella maalauksia, joissa kuvataan myös kesään kuuluvia tapahtumia: arkea ja juhlaa. Näyttelyssä on Pekka Halosen lisäksi mukana monia tunnettuja taiteilijoita, muun muassa Albert Edelfelt, Helene Schjerfbeck, Akseli Gallen-Kallela ja Maria Wiik.

Yöttömän yön juhlaa

Kesän taianomaisuus tulee hienosti esiin taiteilijoiden kuvaamissa kesäisissä taivaissa ja yöttömän yön tunnelmassa. Pohjoisen kesän valoisat yöt innostivat tallentamaan laskevan auringon kajoa ja sen luomaa atmosfääriä maalauskankaalle. Myös kesäiset poutapilvet sinisellä taivaalla ovat saaneet monia muotoja taiteilijoiden tulkinnoissa. Juhannus keskikesän juhlana on innoittanut taiteilijoita erilaisilla aiheilla: teoksiin on tallentunut juhannussalkoja, kokkoja sekä tanssivaa kansaa.

Lasten riemua ja arkista aherrusta

Taiteilijat kuvasivat mielellään myös auringossa telmiviä lapsia, etenkin 1900-luvun alussa puhtaan paletin kaudella. Verner Thomé maalasi useissa eri versioissa rannalla leikkiviä poikia rohkein värein. Pekka Halonen kuvasi suuressa Lapset rannalla -maalauksessa vuonna 1914 kaksi alastonta lasta rantakivillä seisomassa. Teos ei ole ollut vuosikymmeniin julkisesti esillä. Albert Edelfeltin teoksessa Porvoonjoessa uivia poikia vuodelta 1886 porvoolainen kaupunkimaisema hehkuu auringon valossa uivien poikien taustalla.

Näyttelyssä ei ole unohdettu kesään kuuluvaa arkista työtäkään. Maaseudulla kesä oli vuoden kiireisintä aikaa, mikä näkyy muun muassa Pekka Halosen vuonna 1891 maalatussa teoksessa Niittomiehet.

Kesän taikaa - Pekka Halosen ja aikalaisten taidetta
3.5.-4.9.2016

HALOSENNIEMI
Tuusulan taidemuseo
Rantatie, Tuusula
p. 09 8718 3466, 09 8718 3465
www.halosenniemi.fi
www.facebook.com/halosenniemi
Avoinna
1.5.-31.8. ti-su klo 11-18
1.9.-11.12. ti-su klo 12-17
Pääsymaksut
aikuiset 8 € / eläkeläiset, opiskelijat 6 € /lapset (7-17 v.) 2 €.


Kesän tapahtumia Halosenniemessä


Taikapolku - kansanperinteen kukkasia luonnonhelmassa
7.6.-31.8.

Omatoiminen teemapolku Halosenniemen puutarhassa.

Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin
to 9.6. klo 18
Meteorologi Seija Paasonen kertoo tutkimusprosessistaan ”Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin - taiteilijoiden kuvaamia sääilmiöitä”.

Mittumaarin taiat ja kalendaariperinne
to 16.6. klo 18

Kansatieteilijä FT Harri Nymanin luennon teemana on juhannus.

Vihtaklinikka - lauantaipuhdetta
la 18.6. klo 12-16
Tule tekemään Halosenniemen puutarhaan vihta taikka vasta. Kurkista taitelijaperheen rantasaunaan. Oppi ja ainekset meiltä: vihta kainalossa kotisaunaan!

Kesäruokia puutarhassa
la 18.6. klo 15

Ruokatoimittaja Christina Aaltio kertoo helppojen kesäruokien valmistuksesta. Sään salliessa Halosenniemen puutarhassa, muuten sisätiloissa.

Eino Leinon päivän konsertti
ke 6.7. klo 15
Lepän lehdille lauluja kirjailen - Eino Leinon runojen sooloja ja yhteislaulua. Vetäjinä sopraano Taina Piira ja pianisti Janne Hovi. Vapaa pääsy.

Tuusula-päivä
pe 22.7. avoimet ovet klo 11 - 18

klo 13 Emmi Kaartisen teemaopastuksessa kerrotaan Tarinoita Halosenniemestä.
klo 15 Marjo Kuula pitää esitelmän Halosenniemi kotina.

Kesänviettäjät
to 1.9. klo 18

Professori Laura Kolbe kertoo suomalaisten kesänviettotavoista 1800-1900 -lukujen vaihteessa.

 

Banneri_HN_Kesäntaikaa_kaiku