Kevättä rinnassa

 Pekka Halonen, Ellen Thesleff ja Rut Bryk                                                                                                                         

 6.2.-22.4.2018

Näyttelyssä on esillä valikoima kolmen valovoimaisen taiteilijan teoksia pääpainon ollessa kuitenkin talon isännän, Pekka Halosen maalauksissa. Kultakauden taiteilijoihin kuuluneet Pekka Halonen (1865-1933) ja Ellen Thesleff (1869-1954) kuvasivat ennakkoluulottomasti luontoa kirkkaissa kevään sävyissä. Nuorempaa sukupolvea edustava Rut Bryk (1916-1999) puolestaan oli modernin keramiikkataiteen kansainvälinen edelläkävijä. Taiteilijoiden välillä on monia yhdistäviä tekijöitä, taiteellisen sukulaisuuden lisäksi Rut Bryk oli Halosten lasten serkku.

Vaikka Pekka Halonen tunnetaan runsaslumisista talvimaisemistaan, hänen lastensa kertoman mukaan kevät oli kuitenkin taiteilijalle jopa talvea mieluisampi aihe. Pitkän pimeän talven jälkeen kevät kiehtoi valoisuudellaan ja luonnon heräämisen tuomalla laajemmalla väriskaalalla. Maaliskuun auringonpaisteen kirkastamat talvimaisemat, Tuusulanjärven viimeisten jäiden lähtö sekä puiden ja kasvien heräävät versot eri sävyissä innostivat taiteilijaa yhä uudestaan. Hän ei koskaan kyllästynyt maalaamaan kotiniemensä ”eläviä malleja” -  lahdenpoukamia ja rantaviivoja, näkymiä kallioilta, saunan rantaa tai kallioiden edessä sulavia jäitä.

Halosen aikalaisen Ellen Thesleffin esillä olevista teoksista pursuaa keväistä iloa ja riemua. Thesleffin taiteelle ominainen musiikillisuus näyttäytyy myös näyttelyn teoksissa ja teoksista välittyy luonnon ja musiikin herättämät voimakkaat kokemukset. Hän vietti pitkiä aikoja Italiassa, eikä siellä vietetyn ajan merkitystä hänen taiteelleen voi painottaa liikaa. Ellen Thesleffin taide kulki varhaistuotannon realismin sävytteisistä maalauksista kohti yhä rohkeampaa värin ja viivan käyttöä päätyen lähes abstraktiin ilmaisuun. Thesleffin taiteessa useita kiehtovat juuri valo, liike ja raikkaat värit. Vahvat keltaisen, violetin, vihreän ja sinisen sävyt sekä voimakkaat siveltimenvedot ovat olleet aikanaan hyvin modernit. Thesleff oli edelläkävijä koloristisessa ilmaisussaan sekä liikkeen ja musiikin ilmentämisessä kuvan keinoin.

Näyttelyn kolmas taiteilija Rut Bryk liittyy Pekka Halosen perheeseen hyvinkin läheisesti. Rur Brykin äiti Aino oli Maija Halosen sisko. Rut Bryk tunnetaan keraamisista teoksistaan. Bryk aloitti työskentelyn Helsingissä Arabian tehtaiden taideosastolla vuonna 1942. Rut Brykin teokset osoittavat, että taiteen ja taideteollisuuden rajalinjaa on vaikea vetää. Bryk kuuluu Suomen modernin keramiikkataiteen keskeisiin uudistajiin ja on ollut mukana viemässä suomalaista taideteollisuutta kohti suurta kansainvälistä menestystä.

 

HN_PekkaHalonen_D3502


HALOSENNIEMI

Tuusulan taidemuseo
Rantatie, Tuusula
p. 09 8718 3466, 09 8718 3465
www.halosenniemi.fi
www.facebook.com/halosenniemi

Avoinna
6.1.-30.4. ti-su klo 12-17

Pääsymaksut
8/6/2 €. Museokortti-museo.