Sanoinkuvaamatonta! – WSOY 140 vuotta

Väinö Kunnans, Olavi Paavolainen, öljy 1928, WSOY:n kirjallisuussäätiö. Kuva Katri Lehtola11.9.–9.12.2018

Halosenniemen "Sanoinkuvaamatonta!" -näyttelyssä nähdään WSOY:n kirjallisuussäätiön harvoin esillä olevaa kokoelmaa, johon kuuluu Suomen merkittävimpien taiteilijoiden teoksia kirjailijoista, taiteilijoista sekä muista kulttuuripersoonista 1800-luvun lopulta tähän päivään. Näyttely on tehty yhteistyössä WSOY:n kirjallisuussäätiön kanssa juhlistaen WSOY:n 140-vuotista historiaa.

WSOY:n kirjallisuussäätiön lähes tuhannen teoksen kokoelmasta on Halosenniemen näyttelyyn valittu maalauksia ja veistoksia noin kuutisenkymmentä. Kirjallisuus kuului vahvasti Tuusulanjärven taiteilijayhteisön elämään 1800-luvun lopulta seuraavan vuosisadan alkupuolelle. Rantatiellä asui kirjailijoita, kuvittajia ja suomentajia sekä lukemista innokkaasti harrastavia nuoria. Suuri osa näyttelyyn valituista teoksista liittyykin tavalla tai toisella Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön ja heidän ystäväpiiriinsä. Näyttelyssä on esillä lisäksi muotokuvia klassikkokirjailijoista usealta merkittävältä taiteilijalta.

Pekka Halonen, Akseli Gallen-Kallela, 1912, WSOY:n kirjallisuussäätiöHalosenniemen näyttelyssä on muun muassa Akseli Gallen-Kallelan, Venny Soldan-Brofeldtin, Wäinö Aaltosen, Väinö Kunnaksen, Jani Leinosen, Marjatta Hanhijoen ja Marjatta Tapiolan maalauksia sekä Essi Renvallin ja Eemil Halosen veistoksia. Lisäksi esillä on Pekka Halosen maalauksia Halosenniemen museon omista kokoelmista.

WSOY:n kirjallisuussäätiön kokoelma

Vuonna 1878 perustettu Werner Söderströmin osakeyhtiö lahjoitti taidekokoelmansa WSOY:n kirjallisuussäätiölle vuonna 2008. Kokoelmassa on paljon kirjailijamuotokuvia – maalauksia ja veistoksia, joista suurin osa on tilattu suoraan taiteilijoilta. Muotokuvissa taiteilija pyrkii kertomaan kohteestaan jotakin olennaista. Niissä kuvataan erilaisia henkilöitä: virallisia johtajamuotokuvia, kaikkien tuntemia kulttuuripersoonia mutta myös tavallisia ihmisiä. Lopputulosta muokkaavat niin taiteilija, malli kuin muotokuvan käyttötarkoitus sekä ajan arvot ja vallitsevat taidekäsitykset. WSOY:n kirjallisuussäätiön kokoelman teokset yli sadan vuoden ajalta kuvaavat useita aikakausia ja kertovat monia tarinoita rakentaen samalla kansallista identiteettiämme.

Halosenniemi
Tuusulan taidemuseo
Halosenniementie 4–6 (Rantatie), Tuusula
p. 09 8718 3466
www.halosenniemi.fi
www.facebook.com/halosenniemi
www.instagram.com/halosenniemi

Avoinna
8.9.–9.12. ti–su klo 12–17

Pääsymaksut
aikuiset 8 €
eläkeläiset, opiskelijat 6 €
lapset (7–17 v.) 2 €
Museokortti-museo

Halosenniemen oheisohjelmaa syksy 2018

Katso tarkemmat tiedot tapahtumakalenterista

Näyttelyn yleisöopastukset
sunnuntaisin klo 13

Kirjailijavieraana Maritta Lintunen
to 20.9. klo 18
Kirjailija Maritta Lintunen kertoo tammikuussa 2018 ilmestyneestä taiteilijaromaanistaan Stellasta. Puhetta myös asumisesta taiteilijakodissa. Lintunen asui vuosina 2015–2018 Eeva Joenpellon kirjailijakodissa Sammatissa. Museolipun hinnalla 8/6/2 € tai Museokortilla.

Pekka Halosen syntymäpäivä
su 23.9. klo 12–17
Avoimet ovet

Poimintoja WSOY:n kirjallisuussäätiön kokoelmasta
ke 26.9. klo klo 18
Taidehistorioitsija, FT Hanne Selkokari kertoo näyttelyssä olevista WSOY:n kirjallisuussäätiön teoksista sekä kokoelman kartuttajasta Yrjö A. Jäntistä.
Museolipun hinnalla 8/6/2 € tai Museokortilla.

Kultakausi
9.9.–30.9. klo 18
Keski-Uudenmaan Teatterin pienoisnäytelmän kultakauden taiteilijoiden Sibeliuksen, Schjerfbeckin ja Gallen-Kallelan kohtaamisesta. Tiedustelut ja liput www.kut.fi

Sirpa Särkijärvi, To Put One’s Neck Out, Anja Snellmanin muotokuva, öljy 2016, WSOY:n kirjallisuussäätiö. Kuva Sirpa SärkijärviKirjailijavieraana Anja Snellman
to 18.10. klo 18
Kirjailija Anja Snellman kertoo Sirpa Särkijärven maalaamasta muotokuvastaan sekä kirjoistaan, uusimpana on syksyllä ilmestyvä "Kaikkien toiveiden kylä". Museolipun hinnalla 8/6/2 € tai Museokortilla.

Sukkapuikot kilisemään äänikirjan tahdissa
la 24.11. klo 14–17
Joululahjavalmisteluja äänikirjaa kuunnellen. Sukan, lapasen, kaulaliinan tms. kutomisessa on opastamassa Tuusulan vanhemman neulomaseuran jäseniä. Mukaan omat materiaalit. Museolipun hinnalla 8/6/2 € tai Museokortilla.

Halosenniemen joulukonsertti
su 2.12. klo 18
Konsertissa lauletaan välillä yhdessä ja välillä yleisö voi uppoutua kuuntelemaan jo Halosten aikaan soineita joululauluja. Konserttia isännöi tuusulalainen taiteilijapariskunta sopraano Taina Piira ja pianisti Janne Hovi.
Liput 15 €, ennakkovaraus lipuista www.lyyti.in/halosenniemenjoulukonsertti2018

Tiernapojat ja muuta jouluista musiikkia
ti 18.12. klo 18 ja 20
Tunnelmallinen joulukonsertti Halosenniemessä