Odotettavissa vaihtelevaa säätä – naistaiteilijoita Pekka Halosen vieraina

4.5.–27.8.2023

Halosenniemen kesänäyttely ”Odotettavissa vaihtelevaa säätä – naistaiteilijoita Pekka Halosen vieraana” rakentuu sääilmiöihin liittyvien teemojen ympärille. Pekka Halosen maalausten ohella näyttelyssä on mukana niin tunnettuja kuin tuntemattomammaksi jääneiden lahjakkaiden taiteilijoiden teoksia. Esillä on kuvauksia myrskyisistä taivaista poutapilviin, kesäpäivien pyykinpesusta talvikalastukseen, tunnelmallisia auringonlaskuja ja kuutamoita sekä talvimaisemia kirpeistä pakkasista suojasäähän. Näyttelyn on kuratoinut meteorologi Seija Paasonen yhdessä Halosenniemen museon kanssa.

Fanny Churberg, Lähestyvä rajuilma, 1874, öljy kankaalle, Vaasan kaupungin museot, Pohjanmaan museon taidekokoelma Kuva Erkki Salminen

Fanny Churberg, Lähestyvä rajuilma, öljy kankaalle 1874, Vaasan kaupungin museot, Pohjanmaan museon taidekokoelma. Kuva Erkki Salminen

Näyttelyn maalauksista välittyy sää joko suoraan taivaan tilasta tai maisemasta nähtynä. Säätä voi päätellä myös arjen töistä ja askareista, ihmisten pukeutumisesta ja olemisen tilasta sekä luonnon näkymistä. Klassikkoteoksista, kuten Pekka Halosen Niittomiehet (1891) ja Elin Danielson-Gambogin La Merenda (1904) voi pohtia sään vaikutuksesta maanviljelijän ulkotöihin tai naisten vapaa-ajasta nauttimisesta ja ulkomaanmatkoista. Suomen kesä kuuluvat kumpupilvet, joita on taidokkaasti kuvannut muun muassa Fanny Churberg. Helmi Biesen tuuliset ja myrskyisät näkymät tuovat toisen puolen esiin Suomen vaihtelevista kesäsäistä.

Pekka Halosen talviaiheista huomaa, miten talvet ovat olleet ennenkin vaihtelevia. Se on kuulunut ilmastoomme. Meneillään oleva ilmastonmuutos vaikuttaa kuitenkin vuodenajoista kaikkein eniten juuri talveemme, niin lämpötilaan, sateen olomuotoon kuin lumi- ja jääpeitteeseen.

Halosenniemen seinillä on maalauksia eri vuodenajoilta. Näyttelyn varhaisin teos on Fanny Churbergin Ensilumi (1869) ja viimeisin Venny Soldan-Brofeldtin vuonna 1943 maalaama Hiidenvesi auringonlaskun jälkeen. Näyttelyn teoksissa on syksyn haikeutta, kevättalven häikäisevyyttä, kevään koittamista, kesän idylliä. On merimaisemaa ja sisämaan näkymiä – useimmat Suomesta, mutta myös Italian ja Ranskan taivaan alta.

Venny Soldan-Brofeldt, Hiidenvesi auringonlaskun jälkeen 1943, Järvenpään taidemuseo. Kuva Matias Uusikylä  Järvenpään taidemuseo

Venny Soldan-Brofeldt, Hiidenvesi auringonlaskun jälkeen 1943, Järvenpään taidemuseo. Kuva Matias Uusikylä Järvenpään taidemuseo

Näyttelyssä on lainassa useita naistaiteilijoiden harvoin nähtyjä teoksia yksityiskodeista ja museoista. Kiintoisan lisän näyttelyyn tuo kuunneltavissa oleva Seija Paasosen esittely näyttelyn kolmesta teoksesta. Hän kertoo mukaansatempaavasti yksityiskohtaista tietoa muun muassa Emelie Wallenskiöldin maalauksesta Meteori Helsingin taivaalla.

Pekka Halosen vieraana Halosenniemessä ovat Nina Ahlstedt, Emilia Appelgren, Helmi Biese, Fanny Churberg, Elin Danielson-Gambogi, Amélie Lundahl, Anna Sahlstén, Helene Schjerfbeck, Venny Soldan-Brofeldt, Ellen Thesleff, Ada Thilén, Emelie Wallenskiöld, Maria Wiik ja Victoria Åberg.

Näyttelyn teosluettelo >

Seija Paasosen luennot Halosenniemessä

to 25.5. klo 18 Naiset sää- ja taivasmaalareina. Lisätietoja >
to 8.6. klo 18 Naistaiteilijat Pekka Halosen vieraina – sääilmiöistä, säästä ja ilmastosta. Lisätietoja >
Liput 12 €, ennakkomyynti Tuusulan verkkokaupasta shop.tuusula.fi

Halosenniemi
Halosenniementie 4–6 (Rantatie), Tuusula
p. 040 314 3466
www.halosenniemi.fi
www.facebook.com/halosenniemi
www.instagram.com/halosenniemi
www.youtube.com/tuusulanmuseo

Avoinna
4.5.–27.8. ma–su klo 10–17

Pääsymaksut
10/8/4 €.
Museokortti
Kaikukortti

Yleisöopastus
suomeksi keskiviikkoisin klo 14 ja sunnuntaisin klo 13 sekä englanniksi sunnuntaisin klo 14.