Haaveita ja näkyjä – nykytaidetta Nelimarkka-Rahastosta

31.10.2023–21.4.2024

Banneri HN Haaveita ja näkyjä

Halosenniemen valtaavat Haaveita ja näkyjä -näyttelyn värikkäät ja monitulkintaiset nykytaiteen teokset Nelimarkka-Rahaston kokoelmasta. Näyttely tuo yhteen unelmia elämästä, matkahaaveita tuntemattomaan, toivoa perheistä ja elämänviisauksien etsintää vanhoista kulttuureista. Teoksia muun muassa Stiina Saaristolta, Veikko Mylleriltä, Kim Simonssonilta, Emma Ainalalta, Tommi Toijalta, Jarmo Mäkilältä ja Marja Sunalta. Mukana on myös Halosenniemen isännän Pekka Halosen teoksia.

Pekka Halosen (1865–1933) ja Eero Nelimarkan (1891–1977) taiteilijan urilta syntyi runsaasti suomalaisten rakastamia maisemia ja kotinäkymiä. Heidän työstään syntyivät myös kotimuseo Halosenniemi ja Nelimarkka-museo Alajärvelle. Nelimarkkaa ja Halosta yhdistivät vaatimaton sosiaalinen tausta, vankkumaton kiinnostus eri taiteen lajeihin ja sinnikkyys taiteen opiskeluissa. Heidän maalauksia yhdistävät erityisesti syvä henkistynyt kiinnostus luonnon kuvaamiseen.

Pekka Halonen, Omakuva 1890-l. Halosenniemen museo Eero Nelimarkka, Omakuva, 1915,  öljy 44 x 50 cm. Yksityiskokoelma.

Pekka Halonen, Omakuva, 1890-luku, öljy  87 x 58 cm, Halosenniemen taidekokoelma.
Eero Nelimarkka, Omakuva, 1915, öljy 44 x 50 cm, yksityiskokoelma.

Taidemaalari, professori Eero Nelimarkka perusti nimeään kantavan säätiön, jonka tarkoitus oli saattaa taide koko kansan piiriin. Nelimarkka-Rahaston kokoelman lähtökohtana on ollut hankkia teoksia lähes yksinomaan elossa olevilta taiteilijoilta ja näin toteuttaa Nelimarkan tahtoa taiteen harjoittajien tukemisesta. Nykyään kokoelmaan kuuluu noin 400 teosta yli sadalta taiteilijalta.

Haaveita ja näkyjä -näyttelyyn on valittu yli kolmenkymmenen taiteilijan teoksia sekä Pekka Halosen maalauksia Halosenniemen museon kokoelmasta. Teokset valittiin erilaisten teemojen mukaisesti ja niissä näkyvät ihmisarvo, tasa-arvo, kasvu ja perhe-elämä. Teemallisia siltoja on talossa eletyn elämän ja tehdyn taiteen mukaan nykytaiteista nouseviin aiheisiin. Nykytaiteessa ihastuttaa taiteilijoiden paneutumisen määrä ja suorastaan uhrautuminen aiheisiinsa ja niiden ilmaisun voima.

Jarmo Mäkilä, Triptyykistä Kaikki isäni linnut (vanhuus), 1995, akryyli kankaalle, kovalevy 120x150cm, Nelimarkka-Rahaston kokoelma

Jarmo Mäkilä, Triptyykistä Kaikki isäni linnut (vanhuus), 1995, akryyli kankaalle, kovalevy 120x150cm, Nelimarkka-Rahaston kokoelma

Halosenniemen ateljeen valloittavat Jarmo Mäkilän Triptyykistä Kaikki isäni linnut (1995) ja Stiina Saariston Rukkaset (2001). Molemmissa suurikokoisissa maalauksissa on malliksi ja katseen alle asettunut taiteilija itse, aiheen tuomassa roolissaan. Mäkilän miesrooli on vanhenevan henkilön sisäänpäin kääntynyt hahmo wrightimäisten lintujen ympäröimänä. Saaristo on puolestaan prinsessan hahmossa, tosin rujonnäköisesti ja suurennettuna siten, että kitaan mahtuisi muutakin kuin sammakko. Tunnelmaa pehmentävät Kim Simonssonin ja Mi Kuopan satuolentomaiset veistokset.

Stiina Saaristo, Rukkaset, 2001, öljy kankaalle 270x140cm, Nelimarkka-Rahaston kokoelma

Stiina Saaristo, Rukkaset, 2001, öljy kankaalle 270 x 140cm, Nelimarkka-Rahaston kokoelma

Halosenniemen huoneiden eri teemoissa muun muassa palataan menneeseen aikaan etsimään elämänviisautta filosofiasta ja vanhoista kulttuureista. Vastapainona voi uppoutua halutessaan Riiko Sakkisen teoksen viesteihin ylikulutuksesta ja ostokäyttäytymisestä. Ruuan tuotanto on jatkuva poliittinen ja taloudellinen aihe. Emma Ainalan Plant Based -teoksen nuoret kyborgimaiset naiset kaalien keskellä muodostavat sillan myös Halosten aikaiseen elämänmenoon, lähiruokaan omasta pellosta ja ruuan saatavuuteen.

Riiko Sakkinen, Return of Boomer Jelly, Cervera de los montes, 2004, sekatekniikka 30 x 21 cm

Riiko Sakkinen, Return of Boomer Jelly, Cervera de los montes, 2004, sekatekniikka 30 x 21 cm

Näyttelyn taiteilijat: Pekka Halonen, Eero Nelimarkka, Emma Ainala, Linda Arola, Maria Teresia Chadwick, Chris af Enehielm, Jakob Hashimoto, Outi Heiskanen, Veikko Hirvimäki, Petri Hytönen, Janne Kaitala, Mi Kuoppa, Juhani Linnovaara, Olli Marttila, Veikko Myller, Jarmo Mäkilä, Kirsi Neuvonen, Pirkko Nukari, Jorma Puranen, Stiina Saaristo, Riiko Sakkinen, Sampsa Sarparanta, Kim Simonsson, Marja Suna, Nanna Susi, Tommi Toija, Katja Tukiainen, Juba Tuomola, Hannu Väisänen, Viggo Wallensköld, Jani Kenneth Weckman, Maaria Wirkkala

Haaveita ja näkyjä -näyttelyesite (pdf)

Näyttelyn teosluettelo

Taiteilijatapaamisia

Halosenniemeen on kutsuttu näyttelyn taiteilijoita kertomaan teoksistaan. Marraskuussa 9.11. Stiina Saaristo kertoo taiteestaan aiheella ”Kiltit ja tuhmat tytöt” ja Katja Tukiainen avaa teoksensa ”Mumme keräsi irronneet hiukset neulatyynyn täytteeksi” taustoja 30.11. Myöhemmin taiteilijavieraaksi saapuvat muun muassa Viggo Wallensköld, Kim Simonsson ja Nelimarkka-Rahaston hallituksen jäsen, taiteilija Riitta Nelimarkka.

Kiltit ja tuhmat tytöt
to 9.11. klo 18 Taiteilijavieraana Stiina Saaristo

Mumme keräsi irronneet hiukset neulatyynyn täytteeksi
to 30.11. klo 18 Taiteilijavieraana Katja Tukiainen

Katseen kohteena
to 18.1.2024 klo 18 Taiteilijavieraana Viggo Wallensköld

Taiteilijavieraana Kim Simonsson
to 8.2.2024 klo 18             

Oma katse
pe 8.3.2024 klo 18 Naistenpäivänä taiteilijavieraana Riitta Nelimarkka

Halosenniemi
Halosenniementie 4–6 (Rantatie), Tuusula
p. 040 314 3466
www.halosenniemi.fi
www.facebook.com/halosenniemi
www.instagram.com/halosenniemi
www.youtube.com/tuusulanmuseo

Avoinna
ti–su klo 12–17
Joulutauko 19.–25.12.

Pääsymaksut
10/8/4 €.
Museokortti
Kaikukortti

Yleisöopastus
sunnuntaisin suomeksi klo 13 ja englanniksi klo 14.