Miljoonamänty – maisemamaalauksia Pekka Haloselta ja aikalaisilta

3.5.–15.9.2024

Halosenniemen kesänäyttely Miljoonamänty – maisemamaalauksia Pekka Haloselta ja aikalaisilta esittelee taidemaalari Pekka Halosen ja aikalaistaiteilijoiden maisemamaalauksia 1890–1930-luvuilta. Pekka Halosen suosikkiaiheita oli Halosenniemen kallioilla kasvanut käkkyräinen mänty, jota perheen lapset kutsuivat miljoonanmarkan männyksi. Siitä tehtyjen maalausten tuottama yhteissumma ylitti heidän mielestään miljoonan markan rajan. Halosen lukuisten mäntyaiheisten maalausten lisäksi alkuperäinen Halosenniemen kalliolla kasvanut männynkelo on nähtävillä.

Pekka Halonen Maisema Tuusulanjärven yli 1916 yksityiskokoelma. Kuva Museokuva skannattu2024raj

Pekka Halonen, Maisema Tuusulanjärven yli, öljy 1916 yksityiskokoelma. Kuva Museokuva

Nuoret suomalaiset taidemaalarit opiskelivat Pariisissa 1880–90-luvuilla ja näkivät uusimpia taidevirtauksia. Kotimaassa Venäjän sortokauden aikana syntyi aluksi jylhiä kansallismaisemia, jotka vaihtuivat etenkin Halosen osalta 1900-luvulla omien taiteilijakotien lähimiljöiden kuvaamiseen ja harmonisiin luontonäkymiin. Teoksia on esillä ensisijaisesti Pekka Haloselta, ja lisäksi muutama teos Akseli Gallen-Kallelalta, Eero Järnefeltiltä, Väinö Blomstedtilta, Antti Favénilta ja Helmi Bieseltä.

Pekka Halosen maisema-aiheet

Pekka Halosen taiteessa näkyivät 1890-luvulta alkaen kansallisromanttiset panoraamat sekä ensimmäiset talvimaisemat. Halosen 1900-luvun ensi vuosia leimasivat symbolistiset ja usein väriaskeettiset tunnelmat. Suomen taiteen värikauden (1908–16) väri-ilottelu ilmeni Halosen talvimaisemien kirkkaissa väreissä auringon valon ja sinisten varjojen luomissa kontrasteissa tai impressionomaisissa puutarha-aiheissa. Halonen kiinnostui myös varhaiskeväästä ja jäänlähtöaiheista, joita syntyi runsaasti Tuusulassa.

Kesästä 1916 alkaen myös Halosten kesäpaikan Kuhmoisten Kivikosken jylhät salomaisemat ja kosket tulivat taiteeseen. Pekka Halosen seuran taidekokoelman uusi lahjoitusteos Syysmaisema Kuhmoisista (1928) kuvaa näkymää korkealta kalliolta alas kohti järveä ja maalaiskylää laaksossa.

Pekka Halonen, Syysmaisema Kuhmoisista, öljy 1928 Pekka Halosen seura/ Matti ja Leena Toivakan kokoelma

Pekka Halonen, Syysmaisema Kuhmoisista, öljy 1928, Pekka Halosen seura/ Matti ja Leena Toivakan kokoelma

Vanhenevalle Pekka Haloselle 1920–30-luvuilla oma kotiniemi – jota hän kutsui minun Louvrekseen – tarjosi lukemattomia aiheita eri vuodenaikojen ja säiden vaihteluissa. Samalla maalaustyyli vaihtui harmoniseen maiseman kuvaukseen. Halosen taidekäsitys ilmeni vuonna 1932 eräässä haastattelussa: "Taiteen ei pidä vaikuttaa juuriharjan tavoin paljaihin hermoihin vaan sen pitäisi suoda rauhaa. Varhaisimmasta nuoruudestani asti en ole voinut käsittää taidetta toisin.”

Pekka Halonen, Lumisia puita 1923, Halosenniemen museo Kuva Museokuva

Pekka Halonen, Lumisia puita 1923, Halosenniemen museo. Kuva Museokuva

Halosenniemi
Halosenniementie 4–6 (Rantatie), Tuusula
p. 040 314 3466
www.halosenniemi.fi
www.facebook.com/halosenniemi
www.instagram.com/halosenniemi
www.youtube.com/tuusulanmuseo

Avoinna
3.5.–1.9. ma–su klo 10–17
3.9.–15.9. ti–su klo 12–17

Pääsymaksut
10/8/0 €.
Museokortti
Kaikukortti

Yleisöopastus
keskiviikkoisin suomeksi klo 14 sekä sunnuntaisin suomeksi klo 13 ja englanniksi klo 14.