Suomen valtion stipendiaatteja, kippis siis!

Väinö Blomstedt Pekka Halosen vieraana

3.5.–29.8.2021

Halosenniemessä näyttely "Suomen valtion stipendiaatteja, kippis siis!" juhlistaa Pekka Halosen ystävän Väinö Blomstedtin syntymän 150-vuotisjuhlaa. Museoiden koronasulusta johtuen alkuvuodesta asti katsojia odottanut näyttely on saanut jatkoaikaa kesän yli ja on esillä 29.8. asti.

Huhtikuussa 2021 tuli kuluneeksi 150 vuotta Väinö Blomstedtin syntymästä. Pekka Halosen (1865–1933) ja Väinö Blomstedtin (1871–1947) ystävyys alkoi Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa, jossa he opiskelivat vuonna 1888. Myöhemmin yhteinen taival jatkui muun muassa Pariisin ja Italian matkoilla.

Väinö Blomstedt, Pompeiji 1900, yksityiskokoelma. Kuva Museokuva

Väinö Blomstedt, Pompeiji 1900, yksityiskokoelma. Kuva Museokuva

Näyttelyssä esitellään kummankin taiteilijan nuoruuden tuotannon ohella myös heidän myöhäisempiä teoksia. Maalauksissa näkyy se, miten taiteilijat ilmentävät saamiaan vaikutteita eri tavoin. Kotimaassa kumpikin taiteilija osallistui aktiivisesti Päivälehden Nuori Suomi -piirin toimintaan ja joulualbumien kuvittamiseen. Blomstedt toimi myös Suomen Käsityön Ystävien taiteellisena johtajana suunnitellen kuvakudoksia ja ryijyjä.

Näyttelyn nimen sitaatti "Suomen valtion stipendiaatteja, kippis siis!" on Väinö Blomstedtin kirjeestä Haloselle keväällä 1893, kun molemmat taiteilijat saivat 3000 markan valtion apurahan ulkomaamatkaa varten. Kummankin taiteilijan kohdalla tämä Pariisin matka oli merkittävä; ystävykset siirtyivät yhdessä työskentelemään juuri Tahitilta palanneen Paul Gauguinin ateljeehen.

Väinö Blomstedt, Lepänkuorija 1892, yksityiskokoelma. Kuva Tuusulan museo

Väinö Blomstedt, Lepänkuorija 1892, yksityiskokoelma. Kuva Tuusulan museo

Esittelyjä näyttelyn teemoista ja taiteilijasta

Halosenniemen näyttelystä on saanut esimakua Tuusulan museon Youtube-kanavalla julkaistuista Väinö Blomstedt 150 vuotta -puheenvuoroista, joissa esitellään taiteilijaa ja näyttelyä eri näkökulmista. Väinö Blomstedtin syntymäpäivänä 1.4. julkaistiin myös konserttitallenne Halosenniemestä. Uusimmassa videotallenteessa esitellään Blomstedtin taidetekstiilejä ja työtä Suomen Käsityön Ystävien taiteellisena johtajana.

Turvallinen museovierailu rajoitetulle asiakasmäärälle

Tuusulan museokohteissa toimitaan terveysturvallisuus edellä. Museossa liikkuessa pidetään 2 m turvaväliä muihin henkilöihin sekä seurueisiin ja kasvomaskin käyttöön on vahva suositus. Halosenniemessä on rajattu asiakasmäärä 20 henkilöön ja talossa liikutaan kiertosuunnan mukaisesti. Hyvästä hygieniasta pidetään huolta lisäämällä siivousta ja pintojen puhdistamista. Pyydämme ettei tulla sairaana vierailulle. Yskitään hihaan tai nenäliinaan. Muistetaan myös hyvä käsihygienia eli pestään käsiä ja käytetään käsidesiä.

Halosenniemi
Halosenniementie 4–6 (Rantatie), Tuusula
p. 040 314 3466
www.halosenniemi.fi
www.facebook.com/halosenniemi
www.instagram.com/halosenniemi
www.youtube.com/tuusulanmuseo

Suomen valtion stipendiaatteja, kippis siis!
Väinö Blomstedt Pekka Halosen vieraana
3.5.–25.4.2021

> Näyttelyn teosluettelo

Avoinna ma–su klo 10–17
Pääsymaksut 10/8/4 €. Museokortti-museo.