Joulun aika Tuusulan taidemuseolla

10.12.2014

Joulun kiireiden keskellä voi Tuusulan taidemuseon näyttelyistä hakea hetken rauhaa ja lämmintä joulutunnelmaa. Halosenniemen näyttelyssä keskitytään Pekka Halosen mieltä rauhoittaviin aiheisiin ja Erkkolassa puolestaan tarkastellaan ajankohtaan sopivasti joulupukki-kuvituksia. Taidekeskus Kasarmin näyttelyssä nykytaiteilijat ovat kuvanneet heille tärkeitä ja pyhiä aiheita. Tuusulan taidemuseon kohteet museokauppoineen ovat joulukuussa avoinna sunnuntaihin 21.12. asti. Museot ovat seuraavan kerran avoinna uudenvuodenpäivänä 1.1. klo 12-17.

Pekka Halonen, Pyhäpäivä uudistalossaHalosenniemi rauhoittuu pyhäpäivien viettoon

"Pyhäpäivä Halosenniemessä" -näyttely on saanut nimensä Pekka Halosen tunnetusta kansankuvauksesta "Pyhäpäivä uudistalossa" vuodelta 1894. Teos on maalattu Laatokan Kirjavanlahdella Komoran taloassa, Karjalassa. Uudispirtti on valmistunut ja talon väki viettää lepopäiväänsä puhtaissa pyhävaatteissaan, jokainen omissa mietteissään. Aikalaisarvioijan Kasimir Leinon mielestä teos esittää: "meille uutukaisen, puhtaan pirtin kolkan ja kolme henkeä työttömänä penkeillä istumassa. Miesten kasvot, etenkin vanhemman, ovat luonteenomaisesti suomalaisia ja sattuvasti esitettyjä."

Halosenniemi hiljentyy joulun aikaan ja sydäntalveen. Talon lämpimässä ilmapiirissä voi aistia pyhäpäivän rauhaa ja kuulla joulun tarinoita sekä ihastella upeaa vanhaan malliin koristeltua joulukuusta. Esillä on Pekka Halosen kansankuvauksia ja rauhaa henkiviä maisemia. Halosen taiteessa luonto on vahvasti läsnä edustaen pyhiä arvoja. Maisemista tuleekin esille hänen henkilökohtainen ja läheinen yhteys luontoon. Halosen mukaan taidekin voi olla pyhää. Intiimeistä luonnonlähikuvista osaa voitaisiinkin verrata lähes alttaritauluihin. Näyttely on esillä Halosenniemessä 1.2. asti.

Martta Wendelin_joulupukit1931Joulutunnelmaa Erkkolassa

Ennen joulua ehtii Erkkolaan vielä katsastamaan näyttelyä joulun odotetuimmasta vieraasta - joulupukista, joka näyttäytyy yleisölle suomalaisen kuvitustaiteen välityksellä. Tunnelmallisessa "Joulupukit" -näyttelyssä on esillä joulupukkeja muun muassa Rudolf Koivun, Martta Wendelinin ja Venny Soldan-Brofeldtin kuvaamina. Teokset ulottuvat 1900-luvun alusta 1960-luvulle. Näyttely on esillä 8.2. saakka.

Nykytaiteen alttarilla Taidekeskus Kasarmissa

Taidekeskus Kasarmin "Nykytaiteen alttarilla" esittelee installaatioita tai maalauksia kymmeneltä nykytaiteilijalta. Teokset kuvaavat lähinnä taiteilijoiden tärkeinä tai pyhinä pitämiä asioita - kuten mediapalvontaa ja ihmissuhteita. Osa installaatioista on alttarien kaltaisia, osa teoksista on maalauksia. Mukana näyttelyssä ovat Samuli Heimonen, Salla Lehtinen, Sebastian Lindberg, Maarit Malin-Pötry, Maaria Märkälä, Ron Nordström, Tiia Orivuori, Reijo Puranen, Soili Talja ja Katja Tukiainen. Näyttely on esillä 11.1. asti.

Halosenniemen loppuvuoden aukioloajat
22.-31.12. suljettu
1.1. Uudenvuodenpäivä 12-17
2.1. alk. ti-su 12-17

Halosenniemi
Tuusulan taidemuseo
Rantatie, Tuusula
p. 040 314 3466
www.halosenniemi.fi
www.facebook.com/halosenniemi

Taidekeskus Kasarmin ja Erkkolan loppuvuosi
22.-31.12. suljettu
1.1. Uudenvuodenpäivä 12-17
2.1. alk. ke-su 12-17

Taidekeskus Kasarmi
Tuusulan taidemuseo
Jääkärinpolku 2, Tuusula
p. 09 8718 3465, 040 314 3462
www.taidekeskuskasarmi.fi
www.facebook.com/taidekeskuskasarmi

Taiteilijakoti Erkkola
Tuusulan taidemuseo
Rantatie 25, Tuusula
p. 09 8718 3471, 040 314 3462
www.erkkola.fi
www.facebook.com/erkkola

Takaisin