100 000 euroa virtuaalisen museokeskuksen suunnitteluun Keski-Uudellemaalle

27.01.2021

Tuusulan Rantatien pyöräilijöitä. Kuva Kari Kohvakka

Valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaos on myöntänyt kolmelle Keski-Uudenmaan kunnalle 100 000 euron määrärahan, jonka avulla käynnistetään virtuaalisen museokeskuksen suunnittelu alueelle.

Määräraha on osa eduskunnan tavoitetta kehittää museoalan digitalisaatiota Suomessa. Esityksen määrärahasta teki keravalainen kansanedustaja Pia Lohikoski. Digitaalisilla palveluilla välitetään kulttuuriperintöä ja saatetaan aineistoja ja tietoa kaikkien saataville. Keski-Uudenmaan kuntien yhteishankkeessa tuotteistetaan myös museoiden elämyspolkuja. Hanke on käynnistynyt selvitysvaiheella.

– Toteutuessaan virtuaalinen museo ei hyödytä vain alueen museoita, vaan koko suomalaista museokenttää sekä alueen kuntia ja kaupunkeja. Toki matka toiminnassa olevaan virtuaaliseen museokeskukseen on vielä pitkä teknisesti, sisällöllisesti ja konseptuaalisesti. Toteutuessaan se tarjoaisi alueen museoille globaalin virtuaalisen yleisöpohjan, joka varmasti muuttuisi ajan kanssa osittain fyysisiksi kävijöiksi, arvioivat Järvenpään kulttuurijohtaja Sami Ylisaari, Tuusulan kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Ulla Kinnunen ja Keravan vapaa-ajan ja hyvinvoinnin toimialajohtaja Anu Laitila.

Keski-Uudenmaan museot tuovat museomaailmaan aikuisyleisön lisäksi perheitä sekä lapsia ja nuoria, jotka ovat tottuneita digitaalisten sisältöjen käyttäjiä. Myös kansainvälinen kohdeyleisö saadaan lähemmäksi uuden digitaalisuuden keinoin.

Omaperäistä nykytaidetta ja perinteitä

Järvenpään, Keravan ja Tuusulan alueen yhteiset museomatkailupolut nostavat Keski-Uusimaata omaperäiseksi museomatkailukohteeksi, jossa nykykulttuurin kokemukset yhdistyvät luontoon ja kulttuuriperintöön.

Lähimatkailulle uudella museohankkeella on paljon positiivista annettavaa. Alueelle tuotteistetaan elämyspolkuja, eli reittejä, joilla yksittäiset matkailijat, ryhmät tai koululaisryhmät pääsevät kokemaan taiteilijakoteja, nykytaidetta sekä alueen luonto-, ruoka- ja matkailukohteita. Ensimmäiset elämyspolut avataan käyttöön jo kesällä 2021.

Lisätietoja:

Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, Tuusulan kunta, puh. 040 314 3456, etunimi.sukunimi@jarvenpaa.fi

Anu Laitila, vapaa-ajan ja hyvinvoinnin toimialajohtaja, Keravan kaupunki, puh. 040 318 2055, etunimi.sukunimi@kerava.fi

Sami Ylisaari, kulttuurijohtaja, Järvenpään kaupunki, puh. 040 315 2244, etunimi.sukunimi@jarvenpaa.fi

Takaisin