Maija Halosen suunnittelemia tekstiilejä Halosenniemeen

28.06.2022

Pekka Halosen puolison Maija Halosen suunnittelemien tekstiilien alkuperäisluonnoksia löytyi Designmuseosta Suomen Käsityön Ystävien kokoelmasta. Näistä kaksi luonnosta on saatu lainaksi Taiteilijaelämää Halosenniemessä -näyttelyyn. Halosenniemen museo on teettänyt luonnoksista mallitekstiilit, joista nyt on esillä kirjottu tyyny, jonka on valmistanut Käsityön Ystävät Maija Halosen vuonna 1909 suunnitteleman "Tarjotinpöytäliina/ Kaitaliinan päädyn”-luonnosta mukaillen. Luonnosten saaminen Halosenniemeen täydentää ja havainnollistaa kuvaa Maija Halosen osallistumisesta yhteisen taiteilijakodin suunnitteluun.

Maija Halosen suunnittelma tyynymalli

Helmikuussa 1909 oli useassa kotimaisessa sanomalehdessä Suomen Käsityön Ystävien ilmoitus ”Taiteilijoille ja Piirustajille” tarjota yhdistykselle lunastettaviksi käsityömalleja: …”lattia-, seinäryijyjä, pöytä- ja kaiteliinoja, verhoja, kirjoitusneuvo- ym. mattoja, sängynpeitteitä, seinävaatteita sekä muita taideompelu- ja kudontatöitä varten.” Toiveena oli myös saada sommitelmia koko huoneen sisustamista varten. Käsityön Ystävät saivat yhteensä yli 300 mallipiirrosta 70 eri henkilöltä. Teoksia lunastettiin parilta kymmeneltä taiteilijalta ja ”piirtäjältä”. Nimeltä mainitusta joukossa on tuttuja taiteilijoita, kuten esim. Helene Schjerfbeck ja Arttu Halonen, mutta mukana listassa oli myös Pekka Halosen vaimon, Maija Halosen nimi.

Taiteilijakodeissa yhdistettiin 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa perheen asuminen sekä taiteilijan työ samaan kokonaisuuteen. Rakennukset olivat kokonaistaideteoksia, joissa oli sovitettu yhteen talon arkkitehtuuri, sisustus sekä ympäröivä luonto. Taiteilijat, muun muassa Pekka Halonen ystävineen kokivat, että omilla käsillä tekeminen oli välttämätöntä, jos halusi saada mieleisensä lopputuloksen. Tunnettua on, että taiteilijakodeissa monet elementit olivat taiteilijoiden itsensä suunnittelemia, kuten esimerkiksi takat, huonekalut, matot ja tekstiilit. Pekka Halosen tiedetään suunnitelleen ja itse tehneen Halosenniemeen huonekaluja. Taideteollisuusyhdistyksen arpajaisissa oli vuonna 1903 voittoina neljä Pekka Halosen suunnittelemaa mattoa. Taideteollinen innostus oli yleistä taiteilijoiden keskuudessa, mutta myös heidän puolisoidensa.

Osallistuminen Käsityön Ystävien suunnittelukilpailuun vahvistaa tiedon, että Maija Halonen suunnitteli tekstiilejä, muun muassa pöytä- ja kaitaliinoja sekä seinävaatteita. Maijalla oli merkittävä rooli taiteilijaperheen arjen pyörittämisessä. Hän oli kodin hengetär ja mahdollisti sen, että Pekka Halonen saattoi keskittyä työhönsä. Maijan vastuulla oli perheen ruokatalous puutarhoineen, lastenhoito ja siivous. Hän piti huolta Halosenniemen tekstiileistä: kutoi kankaita, värjäsi lankoja, ompeli ja sekä valmisti vaatteita korjaten tai pienentäen niitä tarvittaessa. Lisäksi Maija teki käännöstöitä kustantajille.

Lisää tekstiilejä tulossa

Halosenniemeen saadaan toivottavasti ensi kevääksi myyntiin Suomen Käsityön Ystävien valmistama, itse ommeltava tyynypaketti nyt valmistuneen tyynymallin pohjalta. Myös Maija Halosen muutamaa vuotta aiemmin (1906) suunnitteleman pöytäliinan mukaisen liinan pitäisi valmistua ensi keväänä.

Taiteilijaelämää Halosenniemessä
8.3.–28.8.2022

Halosenniemi
Halosenniementie 4–6 (Rantatie), Tuusula
www.halosenniemi.fi

Avoinna
2.5.–28.8. ma–su klo 10–17

Pääsymaksut
10/8/4 €. Museokortti-museo.

Takaisin