Kevättä rinnassa -näyttely 6.2.-22.4.2018

07.02.2018

Halosenniemen kevätnäyttely

 

 

Kevättä rinnassa

 

 

 - Pekka Halonen, Ellen Thesleff ja Rut Bryk

 

6.2.-22.4.2018

 

D3202_2

 

Halosenniemen kevätnäyttely avautuu tiistaina 6.2.2018. Näyttelyssä on esillä valikoima kolmen valovoimaisen taiteilijan teoksia pääpainon ollessa talon isännän, Pekka Halosen maalauksissa. Kultakauden taiteilijoihin kuuluneet Pekka Halonen (1865-1933) ja Ellen Thesleff (1869-1954) kuvasivat ennakkoluulottomasti luontoa kirkkaissa kevään sävyissä. Nuorempaa sukupolvea edustava Rut Bryk (1916-1999) puolestaan oli modernin keramiikkataiteen kansainvälinen edelläkävijä. Taiteilijoiden välillä on monia yhdistäviä tekijöitä, taiteellisen sukulaisuuden lisäksi Rut Bryk oli Halosten lasten serkku. Näyttelyssä on reilut 60 teosta, joista noin puolet on lainattu yksityiskokoelmista ja muista museoista.

 

Vaikka Pekka Halonen tunnetaan runsaslumisista talvimaisemistaan, hänen lastensa kertoman mukaan kevät oli kuitenkin taiteilijalle jopa talvea mieluisampi aihe. Pitkän pimeän talven jälkeen kevät kiehtoi valoisuudellaan ja luonnon heräämisen tuomalla laajemmalla väriskaalalla. Maaliskuun auringonpaisteen kirkastamat hohtavat lumihanget ja Tuusulanjärven viimeisten jäiden lähtö innostivat taiteilijaa yhä uudestaan. Hän ei koskaan kyllästynyt maalaamaan kotiniemensä ”eläviä malleja” - lahdenpoukamia ja rantaviivoja, näkymiä kallioilta, saunan rantaa tai kallioiden edessä sulavia jäitä.

 

Halosen aikalaisen Ellen Thesleffin esillä olevista teoksista pursuaa keväistä iloa ja riemua. Niistä välittyy luonnon herättämät voimakkaat kokemukset. Thesleff vietti pitkiä aikoja Italiassa, eikä siellä vietetyn ajan merkitystä hänen taiteelleen voi painottaa liikaa. Ellen Thesleffin taide kulki varhaistuotannon realismin sävytteisistä maalauksista kohti yhä rohkeampaa värin ja viivan käyttöä päätyen lähes abstraktiin ilmaisuun. Thesleffin taiteessa useita kiehtovat juuri valo, liike ja raikkaat värit. Vahvat violetin, vihreän ja sinisen sävyt sekä voimakkaat siveltimenvedot ovat olleet aikanaan hyvin modernit. Thesleff oli edelläkävijä koloristisessa ilmaisussaan sekä liikkeen ja musiikin ilmentämisessä kuvan keinoin. Hänen taiteelleen ominainen musiikillisuus näyttäytyy myös näyttelyn teosten nimissä: Lintusinfonia 1940, Chopinin valssi 1942 ja Elegia 1924.

 

Näyttelyn kolmas taiteilija Rut Bryk liittyy Pekka Halosen perheeseen hyvinkin läheisesti. Hänen äitinsä Aino oli Maija Halosen sisko. Rut Bryk tunnetaan keraamisista teoksistaan. Hän aloitti työskentelyn Helsingissä Arabian tehtaiden taideosastolla vuonna 1942. Varhaistuotantoon kuuluu värikylläisiä keramiikkaesineitä kuten astioita, tarjottimia, laattoja ja koruja, joissa värilasitteet rajautuivat kohollaan oleviin ääriviivoihin. Niissä Bryk kuvasi muun muassa pelkistyneitä asetelmia, perhosia, idyllisiä kuvaelmia elämästä sekä uskonnollissävytteisiä teemoja. Hienoja esimerkkejä ovat muun muassa 1940-luvulla tehdyt Pyykkipäivä ja Hevoskyyti. Rut Brykin teokset osoittavat, että taiteen ja taideteollisuuden rajalinjaa on vaikea vetää. Bryk kuuluu Suomen modernin keramiikkataiteen keskeisiin uudistajiin ja on ollut mukana viemässä suomalaista taideteollisuutta kohti suurta kansainvälistä menestystä. Brykin töitä on esillä kymmenkunta.

 

HALOSENNIEMI
Tuusulan taidemuseo
Rantatie, Tuusula
p. 09 8718 3466, 09 8718 3465
www.halosenniemi.fi
www.facebook.com/halosenniemi

 

Avoinna
6.1.-30.4. ti-su klo 12-17

1.5.-2.9. ti-su klo 11-18

 

Pääsymaksut
aikuiset 8 €
eläkeläiset, opiskelijat 6 €
lapset (7-17 v.) 2 €
Museokortilla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takaisin